Bosansko-hrvatsko-srpski jezik العربية af-Soomaali Svenska

Nyheter

/
07Apr2017

Kammarrätten ger HadiCare rätt i dom om assistans vid sondmatning

  • By Redaktion
  • 1 Taggar
  • 0 Comments

Försäkringskassan ändrade sina rekommendationer om hjälp med sondmatning efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen år 2012. Tolkningen som Försäkringskassan gjort är att sondmatning är egenvård och inte ett grundläggande behov som ger rätt till assistans. Detta har bland annat påverkat Eliana Khudayda.

 

HadiCare har varit drivande i Elianas fall om huruvida sondmatning ska beaktas som ett grundläggande behov. Vi har ansett att måltider som erhålls med sond istället för med sked inte ska diskvalificera en person från assistansersättning. Matning utgör ett grundläggande behov och därför ska även sondmatning göra det.

 

HadiCares jurister har överklagat Försäkringskassans beslut i fallet rörande Eliana, vilket resulterat i att både förvaltningsrätten och kammarrätten bekräftat att sondmatning kan ge rätt till assistansersättning.

 

Försäkringskassan har överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen, vilket bland annat Sveriges Television har rapporterat. Ett avgörande från högsta instans kommer frambringa klarhet i hur frågan gällande sondmatning ska tolkas framöver. Detta kan leda till att många funktionshindrade som tidigare nekats assistans kommer få den hjälp som de har rätt till.

 

Läs vidare:

 

https://www.svtplay.se/klipp/13162299/eliana-vann-kampen-om-ratt-till-assistans

 

http://www.kammarratten.goteborg.se/Om-kammarratten/Nyheter-och-pressmeddelanden/Sondmatning-kan-ge-ratt-till-assistansersattning/

 

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ja-till-assistans-for-sondmatning

CATEGORIES Hadicare

COMMENTS